W zakresie zarybienia wód
naszego Okręgu, Zarząd opierał się o założenia i plany wynikające z operatów
wodno-prawnych na poszczególne obwody rybackie a także na planach zarybień
ustalonych na posiedzeniach Komisji problemowych, które następnie Uchwałą były
przyjmowane do realizacji.
W tej sprawie Zarząd ściśle
współpracował z Katedrą Ichtiologii i Rybactwa SGGW w Warszawie oraz
Instytutem Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie.
Nawiązano też szereg
kontaktów z prywatnymi producentami ryb i narybku rybnego.
Koszty zakupu materiału
zarybieniowego były pokrywane przede wszystkim ze środków własnych Okręgu a
pochodzących ze składek za wędkowanie.
W latach 2002 – 2004 Instytut
Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie, zakład w Żabieńcu, prowadził badania
ichtiofauny odcinka rzeki Wisły, będącego w naszym administrowaniu, których
wyniki znalazły zastosowanie przy opracowywaniu nowego operatu rybackiego w tym
i planowym zarybieniu.
Ponadto prowadzone były też
badania i ocena stanu ichtiofauny rzeki Jeziorki przez Katedrę Ichtiobiologii i
Rybactwa SGGW w Warszawie. W jej wyniku do wód rzeki Jeziorki wprowadzono
znakowany materiał zarybieniowy.
W okresie upływającej
kadencji Zarząd Okręgu wydatkował następujące kwoty na zarybienie naszych wód :
- rok 2001 - 249.224,75 zł tj. 24 % ogólnego budżetu
- rok 2002 - 258.037,38 zł tj. 26 % ogólnego budżetu
- rok 2003 - 269.224,24 zł tj. 28 % ogólnego budżetu
- rok 2004 - 270.173,66 zł tj. 24 % ogólnego budżetu
R A Z E M 1.046.659,83 zł 25,75 % ogólnego budżetu
Ilościowe zarybienie wód
naszego Okręgu przedstawia się następująco :
Lp. |
Asortyment |
JM. |
Ilość kg |
Ilość szt |
1 |
Szczupak narybek |
kg |
34,0 |
|
2 |
Szczupak wylęg |
szt |
|
1.846.450 |
3 |
Sandacz wylęg |
szt |
|
1.569.000 |
4 |
Karp |
kg |
30.606,0 |
|
5 |
Jaź narybek |
kg |
6.263,0 |
|
6 |
Jaź wylęg |
szt |
|
913.000 |
7 |
Boleń wylęg |
szt |
|
551.485 |
8 |
Lin |
kg |
3.015,0 |
|
9 |
Świnka |
szt |
|
231.695 |
10 |
Kleń |
szt |
|
20.000 |
11 |
Okoń |
kg |
263,5 |
|
12 |
Pstrąg |
szt |
|
5.200 |
13 |
Karaś złocisty |
kg |
7.891,0 |
|
14 |
Sum |
kg |
449,0 |
|
15 |
Jelec |
szt |
|
10.800 |
16 |
Węgorz |
kg |
40,0 |
|
17 |
Płoć |
kg |
258,5 |
|
18 |
Amur |
kg |
63,5 |
|
|
R A Z E M |
|
48.883,5 |
5.147.630 |