W zakresie zarybienia wód naszego Okręgu, Zarząd opierał się o założenia i plany wynikające z operatów wodno-prawnych na poszczególne obwody rybackie a także na planach zarybień ustalonych na posiedzeniach Komisji problemowych, które następnie Uchwałą były przyjmowane do realizacji.

W tej sprawie Zarząd ściśle współpracował  z Katedrą  Ichtiologii i Rybactwa SGGW w Warszawie oraz Instytutem Rybactwa  Śródlądowego w Olsztynie.

Nawiązano też szereg kontaktów z prywatnymi producentami ryb i narybku rybnego.

Koszty zakupu materiału zarybieniowego były pokrywane przede wszystkim ze środków własnych Okręgu a pochodzących ze składek za wędkowanie.

W latach 2002 – 2004 Instytut Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie, zakład w Żabieńcu, prowadził badania ichtiofauny odcinka rzeki Wisły, będącego w naszym administrowaniu, których wyniki znalazły zastosowanie przy opracowywaniu nowego operatu rybackiego w tym i planowym zarybieniu.

Ponadto prowadzone były też badania i ocena stanu ichtiofauny rzeki Jeziorki przez Katedrę Ichtiobiologii i Rybactwa SGGW w Warszawie. W jej wyniku do wód rzeki Jeziorki wprowadzono znakowany materiał zarybieniowy.

W okresie upływającej kadencji Zarząd Okręgu wydatkował następujące kwoty na zarybienie naszych wód :

 

- rok 2001                       - 249.224,75 zł           tj. 24 %  ogólnego budżetu

- rok 2002                       - 258.037,38 zł           tj. 26 %  ogólnego budżetu

- rok 2003                       - 269.224,24 zł           tj. 28 %  ogólnego budżetu

- rok 2004                       - 270.173,66 zł           tj. 24 %  ogólnego budżetu

R A Z E M                     1.046.659,83 zł         25,75 % ogólnego budżetu

 

Ilościowe zarybienie wód naszego Okręgu przedstawia się następująco :

 

Lp.

Asortyment

JM.

Ilość  kg

Ilość szt

1

Szczupak narybek

kg

34,0

 

2

Szczupak wylęg

szt

 

1.846.450

3

Sandacz wylęg

szt

 

1.569.000

4

Karp

kg

30.606,0

 

5

Jaź narybek

kg

6.263,0

 

6

Jaź  wylęg

szt

 

913.000

7

Boleń  wylęg

szt

 

551.485

8

Lin

kg

3.015,0

 

9

Świnka

szt

 

231.695

10

Kleń

szt

 

20.000

11

Okoń

kg

263,5

 

12

Pstrąg

szt

 

5.200

13

Karaś złocisty

kg

7.891,0

 

14

Sum

kg

449,0

 

15

Jelec

szt

 

10.800

16

Węgorz

kg

40,0

 

17

Płoć

kg

258,5

 

18

Amur

kg

63,5

 

 

R A Z E M

 

48.883,5

5.147.630